KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

stepenice: unutarnje stepenice: stubišta: unutarnja stubišta

Setepenice - unutarnja stubišta

Oko gradnje stubišta samo rijetke obitelji uistinu vode računa. Ipak ono je u dvokatnicama vrlo važno mjesto kretanja koje mora biti sigurno za penjanje najmlađima i najstarijima. U ovom članku pročitajte o čemu to ovisi.

Onaj tko gradi kuću kad-tad će se susresti sa slijedećim pitanjem: kakvo stubište izgraditi? Ravno, spiralno ili možda podestno, drveno ili u kombinaciji s metalom, staklom i drvetom? Transparentno, lakirano ili samo nauljeno? Želje su tako raznovrsne kao i temeljno pitanje koje se odnosi na konstrukciju.
Postoje određena građevinska zemljišta, osobito u gradu, koja iziskuju prilično skučene tlocrte. Stoga se u takvim skučenim prostorima najčešće koriste normirana polukružna stubišta koja pružaju najveću sigurnost.

stepenice: unutarnje stepenice: stubišta: unutarnja stubišta 
        

Na selu gdje se uobičajeno gradi puno velikodušnije, više se pažnje polaže na udobnost. Podestno stubište, ravno ili četvrt zaobljeno stubište uz korisnu širinu stepenica od 90 do 100 cm prilično je ugodno za penjanje. Prednosti takvih širokih i udobnih stubišta nije samo u laganom svakodnevnom uspinjanju i silaženju, nego i u transportu različitih predmeta iz prizemlja na kat i obrnuto.

Komfor i sigurnost
Kompetentna izrada stubišta je uglavnom rezervirana za velike tlocrte i to ne samo zbog prenošenja namještaja i košara s rubljem, nego u prvom redu zbog sigurnosti, osobito u starijoj životnoj dobi uz eventualnu mogućnost ugradnje lifta.
Dobrodošao savjet: nije loše probati hodati po zamišljenom stubištu na nekom izložbenom sajmu ili trgovini da se vidi u praksi koliko je uistinu udobno prije nego li se donese konačna odluka o kupnji. Moderne stubišta nude raznovrsne mogućnosti i dodatne ideje kao što su ugradbeni regali i ormari, kutovi za igranje u produžetku i slično.

Stubište kao dio unutarnjeg namještaja

Slijedeće važno pitanje odnosi se na izgled stubišta, osobito u slučaju kada mora biti integrirano unutar stambenog prostora. Izgled obuhvaća nacrt samog stubišta, izbor materijala i rukohvata pa sve do finiša – sve to trebalo bi biti u skladu s interijerom doma. Kod modernih objekata preporuča se najčešće kombinacija drveta i čelika.
Kod izrade rukohvata pored glatkog drveta veliku ulogu zauzimaju i varijante od nehrđajućeg čelika. Vrlo su omiljene ograde koje idu paralelno s rukohvatom, zatim tehničke finese poput ograda od lima s rupama ili staklom. Ponuda je uistinu raznolika i velika.
 

stepenice: unutarnje stepenice: stubišta: unutarnja stubišta 
        Polukružno prema gore
U najomiljenije varijante stubišta unutar dnevnog boravka spadaju polukružna stubišta. Dio stubišta obično je naslonjen na vanjski ili unutarnji zid, no to ne znači da ti zidovi moraju ostati neiskorišteni. Upravo suprotno – promišljenim projektiranjem mogu se iskoristiti za štošta.
Ako su stubišta naslonjena na unutarnji zid, mora se paziti na to da taj zid može nositi cijelu njihovu težinu jer se kod takozvane lake gradnje mogu pojaviti problemi oko stabilnosti stubišta. Kod vanjskih zidova treba obratiti pažnju na smještaj prema prozorima da se ne skrati njihov put.

stepenice: unutarnje stepenice: stubišta: unutarnja stubišta 
        

Prostor koji je potreban za polukružna stubišta iznosi oko 3,5 m2, a za dobru i ugodnu prohodnost potrebno je osigurati 4 do 5 kvadrata. Zanimljiv je podatak da ugodno podestno stubište ne zahtjeva ništa više prostora od dvostrukih polukružnih stubišta.
Dobro stubište vrijedno je svake kune.
Cijena nije zadnja stavka o kojoj treba voditi računa. Dobro i stručno izrađeno stubište od drveta kod cijenjenih majstora stajat će vas oko 3 000 €. Svakodnevne situacije unutar objekata u nizu ili duplih objekata obično uključuju djecu koja skakuću gore dolje po stepenicama što ukućane susjednog objekta može ometati u njihovom popodnevnom miru.
Ovakve probleme riješit će zvučna izolacija pojedinih stepenica da ne bi cijela stvar završila na sudu.

Kod industrijski izrađenih stubišta zaštita od buke ugrađuje se serijski u obliku tehnike usidravanja ili specijalnih izolacijskih ležajeva jer je dokazana njena učinkovitost i sprečavanje prijenosa vibracione buke na pripadajući zid. Na taj način osigurava se i povećana potreba za zaštitom od buke kod masivno izvedenih zidova objekta.
  
Tema je aktualna i kod montažne gradnje, osobito kada se radi o duplim objektima gdje se često koriste masivni međuzidovi kod odvajanja stambenih jedinica. Kao što su pokazala istraživanja, uporaba zvučno izoliranog stubišta stišava buku prilikom hodanja za 21 dB u usporedbi s uobičajenim stubištima bez zvučne izolacije.
U sklopu pripadajućeg istraživanja došlo se i do još nekih zanimljivih rezultata: skakanje i trčanje djece stepenicama u susjednom stanu puno se jače čuje od koračanja odraslih osoba malo veće težine.
U svakom slučaju kod dvojnih objekata i objekata u nizu itekako je uputno raspitati se i savjetovati oko zvučne izolacije međuzidova i pripadajućih stubišta prije nego li se krene u gradnju ili kupnju, a kao tehnička stavka, takva zvučna izolacija u interesu je kako stanara, tako i izvođača radova.


Za.odabir stubišta treba odvojiti vrijeme
Kod objekata koji se izvode po principu „ključ u ruke“ sve se vrti oko zvučne izolacije – bilo da se radi o stropu koji bi se trebao pojačano zvučno izolirati zbog amortizacije koraka na katu ili o stubištu koje svojom zvučnom izolacijom treba amortizirati koračanje. Stoga je vrlo uputno odvojiti dovoljno vremena pri izboru stubišta i potražiti savjete kod onih koji se bave izgradnjom istih. Najbolje je ako možete isprobati raznovrsne varijante na licu mjesta.
Oni koji razmišljaju o starosti, morali bi voditi računa i o mogućnosti ugradnje stubišnog mini lifta kao i o cijeni takve izvedbe. Ponekad je dobro ugraditi i dvostruke rukohvate što pojačava sigurnost osobito kod kružnih izvedbi stubišta
 
   
Stručni časopis HAUSBAU
 

Poduzeća - koja izrađuju stepenice po mjeri, izmjera, dostava, montaža stepenica  
Odaberite poduzeće i preko kontakt obrasca pošaljite upit za stepenice ...

         Natrag na vrh    

                                                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu