KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Zimski vrtovi - PVC i ALU zimski vrt

Svjetlo i pogled u zimskom vrtu

U modernu gradnju spadaju zimski vrtovi i velike staklene površine. Ipak staklene fasade nisu nimalo jednostavne u svojoj izvedbi kao ni krovna ostakljenja ili zimski vrtovi. Na što treba posebno obratiti pažnju tijekom projektiranja ziskih vrtova, ukratko se prikazuje u ovom članku
zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta

Stanovanje puno svjetla s velikim staklenim površinama koje u kuću propuštaju sunčevu toplinu istovremeno nudeći veličanstvene poglede prema okolini, glavno je obilježje moderne arhitekture. Pri tome se postavlja slijedeće pitanje: ostakljena fasada, jednostavan ostakljeni erker ili možda pravi zimski vrt?
Moguće su sve verzije. Odluka uglavnom ovisi o financijskom stanju i vaganju prednosti i mana svake pojedine izvedbe.
Bogatstvo staklenih površina u sklopu kuće za mnoge obitelji je poželjan san jer i tijekom loših meteoroloških prilika sve prostorije izgledaju ljepše, svjetlije i veće. Uz pomoć tzv. efekta staklenog vrta kod dobro izoliranih zidova i krovova može se pojaviti pregrijavanje. Stoga je vrlo bitno promišljeno projektiranje i iznimno precizna izvedba staklenih povšina u praksi. Najbolje rješenje je kada se planovi i želje dogovore s arhitektima ili stručnjacima proizvođača jer tada stručnjaci budu upoznati s planovima i željama vlasnika već unaprijed. Osim toga različite drvene konstrukcije mogu se kod gotove gradnje prilagoditi različitim rješenjima

Skeletna konstrukcija za zimski vrt

zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta

Kod skeletne konstrukcije već na samom početku postoji automatski veći udio stakla nego fasade ili drveta. Ipak takva posebna arhitektura je vrlo ekskluzivna i mnogi ljudi ne žele baš svoj cijeli život podastrijeti drugima na uvid.  

Sve je teže kod takvih „otvorenih“ konstrukcija zadovoljiti sve rigoroznije standarde i zaštitu od topline. Stoga se zakonski kod takvih objekata u EU očekuje prijena specijalnog toplinski dobro izoliranog stakla.
Pravi zimski vrt odlikuje se potpunim ostakljenjem sa svih strana.
To znači da se zidovi i krov sastoje u potpunosti od filigranske drvene, aluminijske ili PVC konstrukcije s jednostavnim pomičnim ili umetnutim poljima.
Kod cjelogodišnjeg korištenja ovakvog stambenog prostora stvar izgleda malo drugačije. Pored klasične konstrukcije od toplinski dobro izoliranih profila i stakla, važna je efektivna suradnja osjenjenja, ventilacije i zagrijavanja. Ovakvi tehnički zahvati, kao i samo staklo, priličan su izazov za kasicu prasicu. Vrlo brzo se dogodi da se 50% kompletne investicije u objekt utroši samo na komfornu tehniku za zimski vtt. Kod ukupnih proračuna dolazi se do računice od 2 000 do 2500 tisuće eura po metru kvadratnom od čega se 750 do 1000 eura odnosi samo na staklenu površinu.
Kada se radi o zimskom vrtu za smještaj biljaka, tu također postoje izvjesni problemi. Pregršt biljaka, što će potvrditi svatko tko se njima bavi, zahtjeva jako puno truda oko održavanja, a u cijeloj kući takva prašuma može izazvati prekomjerno nakupljanje vlage i neugodne mirise. Sve to mnogim obiteljima idilu zimskog vrta brzo prekida pa ne čudi što oni više nisu tako jako zastupljeni pri projektiranju i gradnji
.

Staklene fasade, erker i ostakljeni balkon

zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta 

Uz vrlo korisnu solarnu arhitekturu mnogi energetski osvješteni projektanti pokušavaju realizirati nove koncepte koji su uglavnom orijentirani prema korištenju sunčeve energije. Pri tome se kuća i zimski vrt spajaju u jedinstvenu cjelinu. Ovakva varijanta ekološkog projektiranja također je građevinski i tehnički vrlo zahtjevna i nimalo jeftina.
Razgledavanjem modernih objekata u oči upadaju i druga rješenja kaona primjer prozori koji se protežu u visini do sljemena krova u centru fasade. Na taj način jako puno svjetla prodire i do najudaljenijeg kutka kuće. No bez odgovarajućih sjenila jedva da stvar može kod ovakvog djelomičnog ostakljenja funkcionirati kako spada.

Jednostavnije je u tom slučaju ostakliti pojedinačne zidne elemente.
U pravilu radi se o onima u dnevnom boravku ili blagovaonici, a ovisno o obliku kuće i situaciji te položaju građevinskog zemljišta, moguće je projektirati kutno ostakljenje ili prozorska vrata. Na taj način također se dobivaju dobro i izdašno osvijetljene prostorije, samo što se na svakom ćošku nalazi neki zaštitni trijem nad glavom.

Slično rješenje je i izvučeno krovište ispod kojeg se vrlo harmonično može projektirati erker ostakljen s jedne, dvije ili sve tri strane. Krov s crijepom osigurava jeftin hlad i omogućava prirodno hlađenje za razliku od na primjer staklenog krova.
Naravno da projektant može jednu takvu staklenu nadogradnju opremiti i ravnim krovom. Stambena vrijednost u prizemlju i na katu može se u tom slučaju podići uvođenjem velikog balkona ili krovne terase.

Ovakve erker nadogradnje mogu doći u različitim oblicima i veličinama iako je i ovaj trend u posljednje vrijeme lagano u opadanju. Energetski je ipak najpovoljnije kada je tijelo objekta kompaktno, bez ovakvih vidljivih izbočina koje česti izlaze izvan granice građevinske linije.

zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta 

Manja nadogradnja se s druge strane ne isplati jer ne donosi niti više svjetla niti povećava stambeni komfor. Upravo suprotno: stol za blagovanje ili klupica stisnuti u erkeru manjih dimenzija samo izazivaju ljutnju i frustraciju. S druge pak strane izvedba po mjeri koja barem optimalno iskorištava prostor, obično jako puno košta.

Stakleni krov se u pravilu može planirati sa svake strane kuće. Ipak sjeverna strana, osim u rijetkim slučajevima, ne preporuča se jer s energetskog gledišta ta strana kuće u pravilu treba biti što više zatvorena.
Kod usmjerenja staklenih površina ili nadogradnji, na raspolaganju su jug, istok ili zapad: svaka od ovih strana svijeta ima svoje dobre strane. Ono što odlučuje  pri izboru je smještaj građevinskog zemljišta i osobna preferencija.
Južna strana nudi dovoljno sunčanih sati, ali je tehnički i financijski zbog potrebne zaštite od pretjeranog sunca najzahtjevnija. Ako se to zanemari, ovaj položaj nudi mnoge prednosti: pasivno dobivanje topline koje od jeseni do proljeća koristi cijeloj kući. Često se na južnoj strani nalazi i vrt pa se zimski vrt nameće kao idealna prijelazna zona između unutrašnjosti objekta i okolne prirode.
Preostale alternative su istok i zapad. Nije rijetko da u ovom slučaju odabir ovisi o smještaju garaže, carporta ili prilaznog puta. Kada se to izostavi, jednostavno treba odlučiti da li je ljepše doručkovati uz izlazak ili večerati uz zalazak sunca.
Oni koji češće u kući borave tijekom prije podneva, staklene površine orijentirat će prema istoku. Na zapadu se toplina i svjetlost dobivaju tek tijekom dana, ali se onda u toplim satima može uživati dugo u noć što je idealno za one koji iz kuće izlaze rano ujutro, a vraćaju se tek tijekom večernjih sati.

Ozračenje i osjenjenje u zimskom vrtu

zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta 
Pravi luksuz predstavljaju staklene fasade, erkeri ili zimski vrtovi s pomičnim zidovima. Svejedno radi li se o čvrstm ostakljenju, prozorima ili pomičnim vratima, moraju se poduzeti sve mjere propisane toplinske izolacije. Trostruko izolizrano stklo je standard. Od provjerenih proizvođača se ionako može očekivati korektan izbor materijala i savršena konstrukcija.
Prilikom projektiranja uz stručnu pomoć kao prijedlog će doći u obzir kontrolirana ventilacija koja kod mnogih energetski štedljivih objekata danas već predstavlja standard. Dobra ventilacija započinje jednostavnim otvorima na prozoru, a oni koji žele udobnija rješenja, odabrat će sofisticiranija tehnička rješenja. S obzirom da takvi sustavi najviše doprinose kada nikog nema u kući, jasno je da je automatsko upravljanje njima nužnost.
Isto vrijedi za sjenila koja se stavljaju direktno na stakla. Sunce koje je zimi toliko poželjno, ljeti može prouzročiti pravi pakao ispod staklenog krova. Kao pomoć u obzir dolaze vanjske rolete, tende, žaluzine, rolo sustavi.
Oni prema nekim proračunima smanjuju toplinu od 30 do 80 posto.
Uglavnom vrijedi pravilo da je vanjsko plasiranje sjenila tehnički učinkovitije, nego ono postavljeno s unutrašnje strane stakla s obzirom da toplina koja nema uopće priliku prodrijeti u unutrašnjost, predstavlja puno manji problem kod pregrijavanja.
Na vanjskoj strani rolete su obično najskuplje rješenje jer daju najbolju zaštitu i od provala.
Jeftinije rješenje su vanjske tende i markize koje se mogu montirati na načnin da svaka pojedina štiti određeni dio staklene površine. Kod njih je bitno da moraju biti otporne na vjetar i vremenske nepogode. To se najbolje rješava automatizacijom koja kod jakog vjetra i nevremena jednostavno cijeli sistem priljubi uz zid. Isti taj sustav moguće je automatizirati na način da se tenda izvlači onda kada nikog nema kod kuće, a sunce prži.
zimski vrt: zimski vrovi: zimskog vrta 
 Kao unutrašnja rješenja u obzir dolaze različite mogućnosti: zavjese od lamela na primjer koje se povuku u stranu kada nisu potrebne. Vertikalne lamele mogu se koristiti i kod zabata i pod kosinama krova.
Unutrašnje žaluzine ili rolo sustavi služe za zađtitu od sunca i omogućavaju različite formeu uređenja jer dolaze u različitim bojama i od različitih materijala tako da se može birati izmežu aluminijskih, platnenih, paprinatih i drvenih izvedbi.
Unaprijed uplanirani zimski vrtovi kod tipiziranih montažnih objekata su vrlo dobro rješenje. Obično se radi o pravokutnim erkerima koji su prekriveni izvučenim krovištem i eventualno integrirani u kut kuće. Odluka za ili protiv ugradnje ipak se na kraju svodi na količinu novca kojom se raspolaže
Stručni časopis HAUSBAU  

 

Zimski vrtovi i staklenici
Poduzeća koja rade zimske vrtove, zatvorene staklene terase, ostakljene balkone i loggie..


PVC stolarija - Final forma d.o.o,

 
 

                                                      Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559