KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Galerija

Zimski vrtovi -
zimski vrtovi kutak za uživanje

U doba kada je sjedenje na terasi onemogućeno zbog hladnoće, moguće je uživati u vlastitom vrtu onima koji imaju zimski vrt. Velike staklene površine istina razdvajaju od okoline, ali istovremeno omogućavaju da ono vani postane dio unutarnjeg doživljaja i obrnuto.

zimski vrt: zimski vrtovi: zimskih vrtova 

Prvotna zadaća zimskih vrtova bila je čuvanje biljaka tijekom zime. Danas je to sekundarna stvar s obzirom da zimski vrtovi čine kutak za uživanje – radi se zapravo vrlo često o produženju dnevnog boravka s bliskim prijelazom prema okolnoj prirodi koji je onda integriran je u sklopu zimskog vrta.Na taj način nacrt formalno ostaje kompaktan. Svaka pukotina uzrokuje gubitak energije. Za očuvanje energije termičko je odvajanje od ostatka objekta itekako smisleno. Ono se može na primjer postići uz pomoć prozorskih vrata. Razlog tomu je što se tijekom dana zrak unutar zimskog vrta zahvaljujući velikom udjelu stakla koje propušta sunce, prilično ugrije. Navečer se dobivena energija ponovo gubi jer staklo ima puno gora izolacijska svojstva od primjerice izoliranog vanjskog zida. Izostavi li se termička izolacija, toplina glavnog dijela objekta odlazi preko zimskog vrta van. Kod potpuno ostakljenog zida ili fasade termičko odvajanje je naravno teže. U tom slučaju treba obratiti pažnju na zaštitu od sunca i izdašnu ventilaciju. Danas postoje rješenja i za termički odvojene zimske vrtove, a to su dobro izolirani i grijani zimski vrtovi, kao i oni koji se ne griju. Bez grijanja toplina se dobiva isključivo preko sunca, a tako dobivena pasivna toplina smanjuje energetsku potrebu cijelog objekta.

Južna fasada ne mora uvijek biti ostakljena: ostakljenje istočne strane također će donijeti veličanstven osunčani dio prostora gdje obitelji mogu uživati u jutarnjem doručku. Na zapadu se može uživati u zalasku sunca pri kraju stresnog radnog dana. Zimski vrt može se smjestiti i na sjevernoj strani koja nije okupana suncem. U tom slučaju zimski vrt mora obavezno biti termički izoliran uz funkciju klimatskog pufera između vanjskog zraka i onog u prostorijama. Ako se zimski vrt smješten na sjevernoj strani zagrijava, može poslužiti i kao dodatni stambeni prostor. Ravnomjerno i manje intenzivno svjetlo na sjeveru idealno je za smještaj ateljea ili radne sobe.

Uobičajeno je da zimski vrt služi za povećanje prostora i vrlo često je smješten na južnoj strani. Tijekom ljetnih dana kada je sunce na svojoj najvišoj točki, ovaj ugodan prostor za odmor lako se može pretvoriti u pravu malu pećnicu. Takozvani efekt staklenika može se izbjeći izdašnim osjenjenjem i dobrim sustavom ventilacije.

Ventilacija zimskog vrta

zimski vrt: zimski vrtovi: zimskih vrtova 
Postoje dvije vrste ventilacije: prirodna i automatizirana. Prednosti prirodne ventilacije su da nema pogonskih troškova i da se ne može pokvariti. Da bi termika prirodne ventilacije odgovarajuće funkcionirala, najbolje je da se prostorija proteže kroz dva kata.
U tom slučaju zrak struji preko donjih ventilacijskih otvora i onih u fasadi, zagrijava se i izlazi van preko ventilacijskih odvoda na vrhu fasade ili u potkrovlju. Ako ventilacijski otvori za dovod zraka leže u hladu, zrak se dodatno hladi, pa je efekt protoka zraka puno jači. Komfornija i skuplja rješenja su električno otvaranje prozora, automatizirani ventilacijski poklopci ili klime. Klima je u mogućnosti kompletno ohladiti odvojen staklenik, ali uz veliku potrošnju energije. Ostakljena južna strana ne može opstati bez zaštite, a ona može biti u vidu niza stabala u vrtu koji ljeti čine hlad, a zimi kroz svoje prorijeđene krošnje propuštaju škrto sunce. Ipak, samo drveće nije dovoljno.

Najbolja zaštita protiv pregrijavanja je ona smještena s vanjske strane. Sunčane zrake ne prodiru u kuću, ve

ć se zadržavaju vani. Kada se radi o staklenom erkeru, dobru zaštitu pružit će rolo sjenila koja se postavljaju na šine ili željezne sajle. Na taj način izvana se dobiva harmonična optička slika. Postoji opasnost da se kod postavljenih sjenila osoba osjeća kao u kavezu, no u međuvremenu na tržištu postoje takve vrste tekstila koje propuštaju svjetlost. To znači da je unatoč spuštenim roletama moguće promatrati vanjsku okolinu. Kao alternativa u obzir dolaze žaluzine koje su uglavnom izrađene od aluminija. Takve su fleksibilne s obzirom da se mogu podesiti po visini, a pojedine lamele se mogu okretati. Ovisno o položaju u mogućnosti su propuštati svjetlo ili biti potpuno zatvorene. Žaluzine također dolaze u verziji koja omogućava pogled prema van.Svaka zaštita od sunca položena s vanjske strane u opasnosti je od vanjskih vremenskih nepogoda. Stoga je najbolje ugraditi automatiziran nadzor koji automatski diže vanjska sjenila kod jakog vjetra. Za sjenila okomitih staklenih površina također se mogu koristiti rolete, no njihov nedostatak je što ne propuštaju svjetlo. Za veće površine su najbolji pomični kapci. Zahvaljujući različitim materijalima poput metala, drveta ili mreže, takva sjenila idealno se uklapaju u sve vrste arhitektura. Fasada se, ovisno o smještaju lamela, oživljava na raznovrsne načine. Ulazak sunca može spriječiti i rolo postavljen s nutarnje strane iako u tom slučaju sunčeve zrake prolaze kroz staklo bez zadržavanja i zrak se zagrijava pa se ne mogu koristiti u svrhu sprečavanja pregrijavanja. I sam objekt može poslužiti za sprečavanje prodora sunca: izvučene krovne strehe na primjer, spriječit će prodor sunca i osigurati potreban hlad. Osim ventilacije i zaštite od sunca, zimski vrtovi trebali bi imati i grijanje. U pravilu je najbolje upotrijebiti podno grijanje. Takvo grijanje ne mora nužno biti potrebno na južnoj strani, ali ne bi trebalo izostati na istočnoj i zapadnoj strani. Bez obzira na kojoj strani svijeta se nalazi zimski vrt, treba ga projektirati na način da bude dobitak kako za stanare, tako i za biljke!

Naš savjet za zimski vrt 

U objektu koji ima velik udio staklenih površina, teško se sakriti od znatiželjnih pogleda. Obično su stanari takvih građevina svjesni te činjenice iako to ne znači da moraju stalno biti izloženi pogledu svih susjeda. Stoga se savjetuje odabir građevinskog zemljišta koje nudi dovoljno privatnosti. U slučaju kada to nije moguće, objekt mora biti odgovarajuće smješten. Na primjer, postojeća stabla mogu poslužiti kao prirodan zaklon
Stručni časopis HAUSBAU  

 

Zimski vrtovi i staklenici
Poduzeća koja rade zimske vrtove, zatvorene staklene terase, ostakljene balkone i loggie..Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559