KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

vrtni kamini

Vrtni kamini - prefabricirani vrtni kamini,
vrtni roštilji
 

Za ljubitelje druženja u vrtu, vrtni kamini, vrtni roštilj ili pečenjara je obavezno sastavni dio vrta. Priprema hrane na roštilju u vrtu je ritual koji uključuje sve članove obitelji ili prijatelje. Osigurajte svoj užitak boravka, u novom prostoru, na otvorenom uz vrtni kamin.

Odabir vrtnog kamina

Ako imate dovoljno veliki vrt za često pripremanje hrane na roštilju, najbolji izbor je  vrtni kamin od betona, kamena ili opeke. Možete sagraditi kamin na rubu terase ili negdje drugdje u blizini stola. Izgrađeni vrtni kamini i roštilji su otporni na različite vremenske uvjete. Možete birati između malih roštilja, pečenjara ili većih kamin koji imaju dimnjak i police. Odaberite roštilj koji će biti u skladu sa vašim vrtom.

vrtni-kamini 

Na tržištu postoji veliki izbor gotovih kamina  u različitim veličinama, stilovima i cijenama. Prema načinu izvedbe možete odabrati: monolitni, montažni i polumontažni. Materijali koji se koriste su kombinacija kamen, beton, šamot, kamene obloge. Koji tip odabrati ovisi o veličini raspoloživog mjesta za smještaj kamina. 


Udaljenost od kamina do mjesta za sjedenje nebi smjela biti manja od 1,5m. Vrtni kamin može biti sastavni dio vrta, terase, pergole.

Možete koristiti postojeći dimnjak koji je sastavni dio već izgrađenog zida objekta. Oblik ne mora uvijek biti četvrtasti.

Prije određivanja lokacije vašeg kamina provjerite da li vrijede na vašem području protupožarni propisi, zbog izgaranja i dima. Nemojte pretjerati veličinom vrtnog kamina ako imate mali prostor za sjedenje. Orjentacija kamina mora biti takva da dim, ugarci i žar ne predstavljaju opasnost za vaš dom, okolinu i vegetaciju. Pozicionirajte tako da vam ne uskračuju pogled sa vašeg patia ili vrta. Zavisno od težine kamina mora se pripremiti dobra betonska podloga koja se postavlja na čvrto tlo u sloj nabijenog šljunka. Taj dio je bitan da ne dođe do sljeganja i naknadnog pucanja.


 

Vrtni kamin - motažni

vrtni-kamini 

Ako želite uživati u izradi svog vlastitog vrtnog kamina, preporuka je odabrati prefabricirani vrtni kamin s obzirom da je pravilna izrada dimnjaka kompliciran posao, bolje da to prepustite stručnjacima. S obzirom da izvedba dimnjaka nije jednostavna i niz komponanata koje moraju biti uzete u obzir može se dogoditi da kamin neće gorjeti pravilno a dim će se vraćati u ložište.

vrtni-kamini 

Za vrtne roštilje je prednost ako je radna ploha na  prikladnoj visini za stajanje da se pri pečenju. Postoji veliki izbor dodatne opreme za pripremu hrane. Svi metalni elementi su otporni na tempereturu, prostor za pečenje obložen je posebnim podloškom za skupljanje masnoće, električnim ražnjem i priborom za održavanje žara.  

 

Vrtni roštilji - kuhinja na otvorenom

vrtni-kamini 

Za roštilj u vrtu na otvorenom prostoru, možete kombinirati ugradnju uz postojeći zid ili na dijelu pergole u blizini garniture za sjedenja. Kuhinje na itvorenom mogu biti natkrivene drvenom nadstrešnicom u kombinaciji sa pečenjarom i pekom.
Najbolje je koristiti gotove prefabricirane elemente koje možete obložiti i prilagoditi svom ambijentu (obloga; kamen, opeka).
  

vrtni kamini 
Vrtni kamin - terasa, logia
Postavljanje montažnog kamina na terasi, višestruka je dobit. Betonska ploča terase je dobra podloga za postavljanje kamina. Ako se radi kamin na terasi ili patio-u ne smije dominirati svojom veličinom u malom prostoru. Osim veličine može biti opterećenje na ploču terase (patio) i dovesti do napuknuća ploče.
Patio ili terasu možete protvoriti u dopunsku sobu za večeri na otvorenom uz vatru kamina. Ploče kamina možete obojiti u istoj boji kao i zidove kuće.

Oblikovanje vrtnog kamna

vrtni-kamini 
Veličina i oblik kamina ovise o raspoloživom mjestu u vrtu ili na terasi. Centralno mjesto vrtnog kamina je ložište kamina prema kojem se dimenzionira daljnji oblik i veličina kamina. Isto tako je bitno mjesto za drva i ostatke pepela pa taj prostor može produžiti veličinu kamina. Osnovni dio kamina - ložište koje se može produžiti prema van pomoću ploče koja ujedno služi kao zaštita da sprijećimo izbacivanje ugaraka iz vatre, bez obzira dali je kamin ambijentalni ili za pripremu hrane. 
vrtni-kamini

Kamin - pop. presjek
Ako vrtni kamin nije tipski, kamin velike težine, temeljna ploča mora biti dimenzionrana (debljina ploče i armatura) zavisno od težine kamina. Ako se radi u zoni smrzavanja moramo voditi računa na koju dubinu ćemo temeljiti. Tlo mora biti čvrsto (ne naknadno nasipano ).
Ako je vanjska obloga kamen ili opeka cijelo ložište i dimovodni kanal moraju biti obloženi termo opekom (šamot), otpornom na visoke temperature i na snrzavanje.
Da se spriječi utjecaj vjetra na dimnjak prilikom izgaranja, i da ne dođe do vraćanja dima u ložište, dobro je da dimnjak bude što višlji.
Završetak na dimnjaku kapa dimnjaka može biti različitog oblika.

Veličina  otvora dimnjaka mora biti u srazmjeru sa otvorom ložišta kamina kako nebi dolazilo do zastoja prolaza dima. Odabir pravilne kape dimnjaka mora ovisi o veličini otvora dimnjaka.

Obloge za kamine

vrtni-kamini 

Iz vana može biti korištena svaka obloga od kamena ili opeke po volji investitora. Međutim iz nutra i na dodirima sa toplinom materijal mora biti vatrootporna opeka a isto tako obloga ložišta dimnjaka mora biti šamotna. Vatrostalna opeka je visokootporna na  temerature (ima visoku temp. taljenja) visoko otporne ploče za dimnjake ili metalni izolirani dimnjak.  

Ako je kamin iz vana ožbukan, možete obojati žbuku u istoj boji kao što je obojena fasade kuće.

 

Vrtni kamini i vrtni roštilji

Poduzeća koja možete kontaktirati za nabavu, dostavu i montažu vrtnih kamina i pečenjara... 
 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu