KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Dječje sobe

Za razliku od boravišnog prostora namijenjenog odraslima, dječje sobe morale bi se projektirati tako da budu vrlo fleksibilne s obzirom na činjenicu da se zahtjevi mijenjaju kako djeca rastu. Onaj tko o tome vodi računa, uštedjet će mnogo živaca, a i novaca.

MALO ZA IGRU, MALO ZA UČENJE

Djeca su naša budućnost. Za njihov razvoj u svakom životnom dobu potrebno je osigurati odgovarajući prostor za život. Većina roditelja zna kako treba urediti dječje sobe kako bi one uspostavile ravnotežu između avanture, igre, učenja i maženja. Posebna je umjetnost osmisliti dječju sobu tako da se u njoj stvarno može igrati igračkama koje se tamo i nalaze. U tu svrhu nije dovoljno osigurati samo jedan do dva kvadrata jer to djeci neće biti dovoljno da razviju svoju kreativnost.  

Osim toga, pedagozi upozoravaju da je djeci danas na raspolaganju puno previše igračaka –  kada u sobi bude previše igračaka, djeca ne ostvaruju nikakav poseban odnos s njima i pada im stupanj kreativnog izražavanja. Stoga i ovdje vrijedi ono poznato pravilo: manje (igračaka) je više (kreativnosti). Osobnost djeteta i time njegove kasnije prilike u životu, kao što je poznato, oblikuju se još od najranije dječje dobi. Kao druga neprimjerena krajnost pretrpanoj sobi s igračkama koju treba izbjegavati je sterilna „pospremljena“ atmosfera  s namještajem „za odrasle“.
Razumljivo je da se kod uređenja dječje sobe neće trošiti onoliko novaca kao na neke druge stvari u kućanstvu, ali nabavkom jeftinog namještaja koji će izdržati samo nekoliko godina, nitko neće biti zadovoljan: ni djeca, ni roditelji. Mnogi proizvođači namještaja u svojoj ponudi nude raznovrsne programe kod kojih se stol za prematanje na primjer kasnije može prenamijeniti u pisaći stol ili dječji krevetić koji se može vrlo lako preoblikovati u mladenački krevet. Robusni i varijabilni kreveti na kat od punog drveta izdržat će nekoliko generacija, a poneki proizvođači nude planove za gradnju i sklapanje istih

Dječja soba u odnosu na ostale prostorije u kući

Situacija u dječjoj sobi posebno je važna kad je iz financijskih razloga smještena u manjem stanu ili kući. U tom slučaju greške u projektnom planu vrlo brzo dolaze do izražaja. Naravno da je nemoguće zadovoljit baš sve potrebe određenih faza odrastanja, ali treba voditi računa o najvažnijim kriterijima. I u manjim prostorima dovoljan je dobar prostorni raspored kao na primjer na prikazanim nacrtima.
Za dječja kolica koja će kasnije biti zamijenjena romobilom, biciklom, klizaljkama i slično, ispred kuće treba postaviti odvojena prilazna vrata koja vode do ostave, garaže ili neke druge prostorije za skladištenje.
Blagovaonica i kuhinja trebaju biti tako osmišljeni da se u njima bez problema može odvijati život obitelji s djecom. Kuhinja može eventualno biti prenamijenjena tako da joj se dodaju stol ili klupica za djecu. Alternativa: blagovaonica smještena pored kuhinje treba imati dovoljno mjesta za nadgledanje dječjih aktivnosti od strane roditelja. U svakom slučaju poželjan je izlaz iz kuhinje prema vrtu. Idealno je ako uz to postoji još i pogled prema van tako da se djeca mogu držati na oku tijekom igre. Blagovaonica i dnevni boravak trebali bi biti odvojeni (npr. regalom) tako da se igra  „ne preseli“ i u dnevni boravak. Na taj način je moguće posjetitelje iz predvorja uvesti u donekle čist dnevni boravak.
Posebna prostorija u prizemlju koja se po potrebi može prenamijeniti, također ima smisla. Poslužiti može kao prostorija za gospodarstvo, kao ostava ili mjesto za odlaganje dječjih igračaka i rekvizita. U takav prostor lako je ugurati i mali dječji krevetić na koji se može smjestiti bolesno dijete tako da noću bude što bliže roditeljskoj spavaćoj sobi. Kasnije se takva prostorija može koristiti kao dječja soba za starije dijete uz mogućnost probijanja vanjskih odvojenih ulaznih vrata. WC u prizemlju trebao bi biti dovoljno velik da se u njega po potrebi kasnije može smjestiti i tuš.
Hodnici u prizemlju i na katu trebali bi biti prilagođeni životu s djecom što u prijevodu znači da ne bi smjeli biti minimizirani, a visina u potkrovlju, osobito kod manjih kuća, mora ponuditi dovoljno dodatnog prostora. Jedan savjet: bolje je odustati od minijaturnog balkona na korist veće visine potkrovlja. Uobičajeni krovni prozori umjesto krovnih kućica su uvijek puno bolje rješenje i dovoljni su za osvjetljenje i prostorno velikih dubina.

Činjenica je da i kod najbolje izolacije stropa, neće biti moguće spriječiti prijenos buke iz dječjih soba na katu u prizemlje. Stoga nije baš uputno smjestiti dječju sobu iznad dnevnog boravka. Vrlo često savjetuje se postavljanje tepiha jer se na njemu djeca najbolje osjećaju. Običan drveni pod na kojem će biti odgovarajući tepih je i higijenski i praktično rješenje za mnoge dječje aktivnosti i igru.
Kada burne godine prođu, parket se može lako izbrusiti. Posebno je pogodan prirodan drveni pod, ali ni obnova gotovog parketa nije problematična kao ni zamjena tepiha.
Naročito se savjetuje odvajanje dječjih i roditeljskih soba – i to fizički u pravom smislu te riječi. Jednostavno je rješenje npr. nacrt u kojem zajednička kupaonica razdvaja obje sobe. Samostalna dječja kupaonica također nije loše rješenje. Na umu treba imati i prostor u roditeljskoj sobi koji bi trebao biti dovoljno velik za smještaj dječjeg krevetića o čemu se često ne vodi računa.
Sestre ili braća itekako cijene ako su im sobe međusobno povezane - barem do puberteta. To se može lako izvesti uz pomoć kliznih vrata ili ugradbenog ormara. Kasnije, kada će djeca poželjeti više privatnog prostora za sebe, otvor se vrlo lako može zazidati i dobit će se slobodno mjesto za još jedan regal. Otvoren prostor od poda do krova i spavaće sobe u sklopu pripadajuće krovne galerije, prava su poslastica za djecu, a za mlade odlična niša u kojoj mogu pronaći svoj mir. Preduvjet su, naravno, sigurne ljestve koje vode do takve galerije kao i sigurnosna ograda oko nje.
Ako u kući postoji podrum, dobro je unutar njega isplanirati neku sobu za hobi (modelarstvo) ili sport (stolni tenis ili teretana). Iskustvo govori da su to najčešće aktivnosti zbog kojih djeca silaze u podrum.


PVC stolarija - Final forma d.o.o,

 
 

                                                      

Potražite: stanovi * kuće * nekretnine * agencije * projektiranje * građenje * rasadnici *unutarnje uređenje *okoliš *

     Kontakt     Naslovna   

    Agencije     Projektiranje   Građenje    Servisi održavanje   Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   informacije  
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu 

   zahtjev za predaju oglasa
  
e-mail: kontakt@mojanekretnina.eu  

   Telefon: 85 (0)1 4684 104
   Mobitel: +385 (0)91 5438 534   +385 (0)91 941 8559