KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Rustikalne kuhinje

Rustikalna, ladanjska, starinska – kuhinja

Takva kuhinja uvijek je mjesto okupljanja svih ukućana i rodbine te prijatelja, stoga je velika, okupana svjetlom i ima mnogo prostora.
Rustikalna kuhinja definitivno nije kuhinja namijenjene modernom ubrzanom načinu života gdje ljudi dolaze umorni s posla, ubace neku zamrznutu hranu u mikrovalnu i ostatak večeri provedu ispred televizora ili čitajući neko lako štivu dok ne zapadnu u san.

kuhinje: rustikalne kuhinje: starinska kuhinja 
Takve kuhinje danas dizajnirane su za moderne domaćice sa svrhom da ju motiviraju i u njoj pobude kreativne kulinarske vještine što bi, po mogućnosti, trebalo rezultirati pripremom tradicionalnih kulinarskih recepata.
U današnje vrijeme ovakve kuhinje obično su privlačne ljudima koji prednost daju tradicionalnim vrijednostima i dijelovima namještaja visoke kvalitete izvanrednog dizajna. Stoga se proizvođači trude kombinirati osnovnu ideju „bakine kuhinje“ s vrhunskim sirovinama ne zanemarujući funkcionalnost. Retro efekt postiže se ručnom izradom površine kao što je tzv. „izgrebani“ furnir.
kuhinje: rustikalne kuhinje: starinska kuhinja 
Kuhinja rustikalnog stila
najbolje je mjesto za sakupljanje obitelji i prijatelja, osobito sada pred Božić te se uz blagdanske delicije ovo vrijeme može iskoristiti za zabavu, prepričavanje obiteljskih i tradicionalnih priča uz koje se najmlađim članovima obitelji može prenijeti kako poštovati vrijednosti predaka i prenositi ih na slijedeće generacije.
Glavna karakteristika rustikalnih kuhinja je da su izrađene najvećim dijelom od drveta, uglavnom hrastovine, ali se često koriste i druge vrste. Mogu biti od punog drveta, što bi u potpunosti odrazilo njihov pridjev, no takve izvedbe su gotovo pa duplo skuplje. Puno drvo se koristi zbog trajnosti i izdržljivosti, a današnji čovjek obično ne planira imati jednu kuhinju cijeli život pa se stoga savjetuje jeftinija varijanta od iverala. Uglavnom, neka bude drvo ili barem materijal nalik njemu, a jeftinije izvedbe su one koje ne koriste puno drvo. Određeni komadi namještaja mogu se potražiti i na tavanu naših baka (tko ima sreće da tako nešto uopće posjeduje) ili obilaskom antikvarijarnica i buvljaka. Radna ploha rustikalnih kuhinja obično je od granita ili mramora, a jeftinija varijanta je imitacija istih – zapamtite, često nije važno slijediti skupe tradicionalne varijante; detalji su ono što će stvoriti osjećaj „domaćeg“ ambijenta.
Neovisno o tome, istinske rustikalne kuhinje definitivno nisu jednostavne i obične te često u sebi skrivaju i dašak luksuza. Glavni „sastojci“ su, kao što je već spomenuto, prirodno drvo, tradicionalni lonci za kuhanje (mogu bit od bakra najčešće ili zemljani) i neizostavni glineni predmeti poput ćupova, rimskih lonaca i slično (porculan treba izbjegavati jer je suviše suvremen i sofisticiran).
Ponekad se koriste tradicionalna „internacionalna“ obilježja i motivi poput toskanskih, tradicionalnih meksičkih ili indijanskih koji skreću pažnju i inspiriraju svojim bojama dajući kuhinjskom prostoru svjež i zanimljiv izgled. Na primjer želi li se osmisliti kuhinja tradicionalnog mediteranskog izgleda, koristit će se svijetle boje poput plave i bijele ili, ako se na umu ima Italija, zemljani tonovi, terakota pločice i cigla.

kuhinje: rustikalne kuhinje: starinska kuhinja 

Kada je Hrvatska u pitanju, kod nas se mogu koristiti motivi tipični za tradicije pojedinih hrvatskih regija kao što su Zagorje, Lika, Gorski Kotar, Dalmacija, Slavonija i slično. Ponekad je dovoljno zaviriti na tavan i tamo pronaći pregršt predmeta koji uz malo volje i mašte te smisla za restauraciju mogu vrlo brzo unijeti rustikalni „štih“ i u vašu kuhinju – npr. stare petrolejske lampe, željezna glačala, glineni ćupovi, staklenke i limene posude za čuvanje šećera ili kave. Na raznim seoskim feštama i tijekom turističke sezone na moru često se prodaju ovakve sitnice pa obratite pažnju slijedeći puta ili se jednostavno prošetajte do obližnjih sajmova.
Prilikom uređenja i korištenja takvih „folklornih“ predmeta ni u jednom trenutku ne smijete smetnuti s uma funkcionalnost. Kuhinju, čak i ovakvu rustikalnu, treba planirati na način da bude jednostavna i ugodna za korištenje. Znači i tu vrijede ustaljena pravila: isplanirati raspored kuhinjskih elemenata i uređaja (smjestite sudoper pored pećnice, frižider neka bude na dohvat ruke, najbolje nasuprot radne plohe), zatim funkcionalno organizirati unutrašnjost kuhinjskih elemenata i tek onda pažnju posvetiti stilu. 
Stilu treba obratiti posebnu pažnju – pri tome treba voditi računa o tome koje vrste rustikalnih lonaca se uklapaju s odabranim namještajem te pri tome treba u obzir uzeti i osobni životni stil.
Ponekad rustikalne kuhinje izgledaju glomazno i tamno što može prilično utjecati na stvaranje pozitivne atmosfere. U takvim situacijama najbolje je iskoristiti umjetno svjetlo i detalje poput cvijeća u vazi da bi se prostor„osvježio“. Lončanice su uvijek dobrodošle, neovisno o dizajnu i stilu kuhinje. Tegle sa začinskim biljem poslužit će u istu svrhu i dodatno naglasiti rustikalan stil. Istom može poslužiti buket lorbera ili vijenac češnjaka koji se može objesiti iznad kuhinjskog otoka, stola za objedovanje ili radne plohe – bitno je da je na dohvat ruke mjestu koje se koristi za pripremu hrane.

.

Od namještaja koriste se često filigranski izrađene otvorene police koje se mogu ukrasiti čipkom i na koje se smještaju posuđe, vaze, lonci. Istom služe i kuhinjski elementi s prednjicama od stakla koje omogućavaju pogled u unutrašnjost. Ručkice i kukice su uglavnom filigranske i metalne, a one izrađene od bakra i željeza daju posebnu čar. Otvorene police se u strahu od nakupljanja prašine mogu „zatvoriti“ tkaninom poput zastora, a ona se može zbog svog dezena iskoristiti dodatno u naglašavanju boja ili nekog folklornog motiva. Drugi zanimljiv detalj su viseći lonci i kutlače na kukicama koje su obično montirane iznad radne plohe ili kuhinjskog otoka da bi sve bilo na dohvat ruke.
Kuhinjski otok posebna je priča – ovakav detalj obično je namijenjen kuhinjama veće kvadrature. Umjesto njega može se koristiti masivan drveni stol većih dimenzija jer je poznato da su naše bake obično sve pripremale na stolu u centru kuhinje, a ne na radnoj plohi. Opet savjetujemo da zavirite u podrume i tavane ili na buvljake jer tamo možete pronaći masivne komade ovakvog namještaja po pristupačnoj cijeni ili, ako se radi o vašem tavanu, besplatno. U slučaju kada koristite stol kao otok, ne treba vam toliko mjesta, a istovremeno kada se stol nakon pripreme jela očisti, on služi kao blagovaonica. Najveća prednost mobilnog kuhinjskog otoka je što se može vrlo lako pomicati s jednog kraja kuhinji na drugi, a kada se iskoristi njegova namjena, jednostavno se prisloni uza zid i tako oslobodi pod.
Kad smo kod poda, čime će on biti prekriven, ovisit će o samom stilu kuhinje – pokrov može biti drvo, terakota pločica, kamen i slični „rustikalni“ materijali. Pločice na zidu mogu se koristiti s cvjetnim dezenima, mozaicima, a mogu biti i imitacija cigle. Motiv cigle može se koristiti u isticanju samo jednog zida, na primjer onog oko peći i nape, a u kombinaciji s tamnim drvetom uistinu djeluje vrlo rustikalno. Da bi cijeli ugođaj bio potpun, prozori obavezno moraju imati zavjese.
  Stručni časopis HAUSBAU

       
                                                                                                         


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu