KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA


Podno grijanje - grijanje u kupaonici

Podno grijanje ili radijatori? Onaj tko može, kombinirat će oba sustava da bi osigurao optimalnu raspodjelu topline. Osim toga, današnji radijatori u kupaonicama obično znaju biti u ulozi dizajnerskih detalja.

Podno grijanje

podno grijanje

Onaj tko želi svoje kupaonice preuređivati ili nanovo graditi, u obzir bi trebao uzeti i podno grijanje. Već su stari Rimljani uživali blagodati topline koja je ravnomjerno izlazila iz podova, zidova i stropova, a danas se nanovo otkrivaju čari istog.U Europi podno grijanje je u modu ušlo 80tih godina 20. stoljeća.

Dobro izolirani obiteljski objekti osobito su pogodni za ugradnju podnog grijanja s obzirom da imaju vrlo malu potrebu za toplinom koja može biti zadovoljena uporabom niskotemperaturnog grijanja koji može koristiti kondenzacijski kotao, toplinsku pumpu ili peć na drvene brikete. Idealna kombinacija uključila bi i solarne kolektore koji produciraju čistu i jeftinu energiju iz sunca, s obzirom da je za podno grijanje potrebna niska radna temperatura od 28 do 30 C, najviše 35 do 45.
podno grijanje 
Znanstveno je dokazano da podno grijanje spada u najugodniji sustav grijanja jer se ravna prema fiziološkoj temperaturi ljudskog tijela. Osim toga, u kupaonici podno grijanje drži stopala toplima. U mnogim starim objektima vrlo često je ovakav zahvat preopširan jer se zbog konstrukcijskih problema ne mogu instalirati tradicionalni grijaći kabeli kao i kod obnavljanja starih podova pa se umjesto klasičnog podnog grijanja koriste tanke električne grijaće mreže ili tanki grijaći kabeli.
Grijaće mreže mogu se koristiti ispod bilo koje vrste poda kao što je kamen, tepih ili keramika i preporuča se za dodatno zagrijavanje prostorija kao što je kupaonica. Električno podno grijanje se sastoji se od grijaćih kablova ili folije koji se polažu na pod i prekrivaju. Struja stvara toplinu, a njen protok niskofrekventna magnetska polja koja su različite snage ovisno o izvedbi kabla. 
grijanje: podno grijanje 
Podno grijanje temperira kompletnu površinu na niskotemperaturnom nivou. Toplina koju odaje je „meka“ uz vrlo niski stupanj konvekcije, a rezultat je minimalno stvaranje prašine (za razliku od radijatora) što je bitan podatak za one koji pate od alergija. Osim toga prednost  podnog grijanja je izostavljanje radijatora , a kao podni pokrov mogu se koristiti parket, tepisi, pločice, a djelomično i namještaj.

Podno grijanje temperira kompletnu površinu na niskotemperaturnom nivou.Toplina koju odaje je „meka“ uz vrlo niski stupanj konvekcije, a rezultat je minimalno stvaranje prašine (za razliku od radijatora) što je bitan podatak za one koji pate od alergija. Osim toga prednost  podnog grijanja je izostavljanje radijatora , a kao podni pokrov mogu se koristiti parket, tepisi, pločice, a djelomično i namještaj.
Upravo je kupaonica mjesto gdje se ravnomjerna raspodjela topline iz poda ili eventualno zida od 30 C nadasve cijeni. Postoje sustavi podnih i zidnih grijanja koji mogu obložiti kompletan prostor. Osim toga, stručnjaci tvrde da je potrošnja energije manja, nego kod korištenja radijatora.
Naravno, tu su i mane. Mnogi se bune da im pod postaje „prevruć“. To je najvećim dijelom problem kod loše izoliranih prostorija zbog toga jer se toplina brzo gubi pa onemogućava ravnomjerno isijavanje. Kod dobro izoliranih prostorija i objekata, ovakva opasnost u potpunosti izostaje. Pločice su idealan podni pokrov kad se radi o takvoj vrsti grijanja.
U obzir može doći i zidno grijanje koje se sastoji od plastičnih, bakrenih ili metalnih cijevi kroz koje struji topla voda ili također u obliku električnog zidnog grijanja.
 
Prednosti podnog grijanja su:
· ravnomjeran raspored temperature i ugodan ambijent zbog niskotemperaturnog rada
· niži troškovi grijanja zbog mogućnosti precizne regulacije temperature
· niska investicijska ulaganja i prostorije bez radijatora
· smanjeno stvaranje prašine koja izaziva alergije

Kupaonski radijatori

Kada su radijatori u pitanju, može se birati između klasičnih ili cjevastih zidnih koji su idealni za sušenje ručnika i ogrtača u kupaonici. U tom slučaju isplati se raspitati malo podrobnije jer mnogi građevinarci i uređivači interijera misle da se klasičan radijator od rešetkastog zidnog razlikuje samo u detaljima i stoga se jedino ravnaju prema cijeni. Na kraju se najjeftiniji modeli pokažu kao promašena investicija jer se ušteda odražava na izostanak završne obrade i kvalitetu kao i loše spajanje. Zato treba odabrati samo radijatore provjerenih proizvođača koji imaju neovisne ateste.
grijanje:podno grijanje 
Radijatori su u svom oblikovanju uistinu prešli velik put te su od klasičnih željeznih rebrastih predmeta postali prave male dizajnerske skulpture na kojima više ne strše ventili ili termostati i definitivno su danas puno više od ogrjevnog tijela te se njihov odabir vrši osim prema cijeni i prema dizajnu. Moderni radijatori omogućavaju stvaranje ujednačene klime unutar cijelog prostora od poda do stropa. Temperatura u prostoru može se sniziti za jedan do dva stupnja.
Na taj način moguće je kao i kod podnog grijanja, uštedjeti na energetskoj potrošnji.
Pri uređenju kupaonice trebalo bi smjestiti radijatore tako da se uklope u prostor i to estetski i funkcionalno te da svojim razmještajem pruže optimalno grijanje prostorije.
U kupaonicama se koriste obično radijatori u vidu skulpturalnih toplinskih tijela i na taj način svojim izgledom utječu na oblikovanje prostora. Raznolikost varijanti u obliku i izvedbi nudi gotovo neograničene mogućnosti oblikovanja. Ne treba ni spominjati da su osim oblika i izvedbe proširili i paletu raspoloživih boja, svoje dimenzije i materijale od kojih se izrađuju (čelik, gus ili aluminij). Mogu se postaviti uistinu svugdje, a oblici im variraju od onih ekstravagantnijih pa do klasičnih rešetki. Najnovija dizajnerska rješenja od kupaonica su načinili prostore koji se u orijentira sve više prema stilu uređenja
Magazin KUHINJE I KUPONICE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu