KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

Energetski učinkovite kuće

Budućnost pripada građevinama koje jedva da trebaju energiju, a neke ju čak i proizvode. Pri tome glavnu ulogu igra visoka kvaliteta gradnje koju na primjer garantira certificirana i prikladna „energetski učinkovita“ kuća. Nacrt i arhitektura pri tome ničime nisu ograničeni!

Svjež zrak u montažnoj gradnji

 

Sustav fotonaponskih ćelija za dobivanje struje sastavni je standardni dio energetskih plus objekata. Vjetrenjača je pak potpuni novitet. Ideja koja se krije iza toga: kada sunce manje sjaji, vrlo često je vrijeme vjetrovito. U tom slučaju male vjetroelektrane na krovu mogu proizvesti više struje koja se može koristiti za grijanje i dobivanje tople vode.

Ovaj koncept još uvijek se nalazi u testnoj fazi. Jasno je da ova kuća koju možete posjetiti na sajmu montažnih objekata kod Kölna, ne treba fosilna goriva i na taj način se ubraja u nultu kuću po pitanju emisije. Grijanje i priprema tople vode odvijaju se preko dizalice topline zrak/voda koju pokreće struja iz vlastite proizvodnje. Višak proizvedene struje prodaje se lokalnoj električnoj mreži.

 

Zahvaljujući dobroj izolaciji i kontroliranom sustavu ventilacije s toplinskim povratom te stupnjem učinkovitosti od 90% potrebe za toplinskom energijom kod ovog objekta su ekstremno niske i iznose 16,4 kWh/m2a. Usporedbe radi: neadaptiran stambeni objekt iz 60tih godina 20tog stoljeća trošio bi i do 300 kWh/m2a!
Pogonski troškovi za ovu kuću čija površina prelazi više od 170 kvadrata će kod rastućih cijena energenata ili smanjenja državnih poticajnih sredstava za proizvodnju solarne struje i dalje tijekom godina ostati izuzetno niska, čak i u slučaju kada se ne može ishoditi lokalna dozvola za ugradnju male vjetroelektrane: koncept funkcionira i bez nje, a arhitektura kuće uklapa se gotovo u svaki tip naselja.

Međusobno suprotstavljeni jednostrešni krovovi i asimetrični krovni dodaci su upečatljivi stilski elementi. Prostorni program tako je osmišljen da se bez utjecaja na tlocrt može izgraditi objekt s podrumom ili bez njega. Prostrano ulazno predvorje s garderobom i prilazom prostoriji za gospodarstvo kao i otvorena kuhinja s odvojenom smočnicom idu u prilog takvom stambenom konceptu. Dodatna soba i mala kupaonica u prizemlju ne čine objekt samo prijateljski nastrojenim prema gostima, nego i fleksibilnim. Blagovaonica koja je sa svih strana okružena veličanstvenim staklenim površinama, usmjerena je prema otvoreno koncipiranoj kuhinji. Dnevni boravak pomalo je povučen i ne nudi samo prostor za odmor i povlačenje, već i pristup djelomično natkrivenoj terasi.
U potkrovlju su smještene dvije velike dobro osmišljene dječje sobe koje su uz pomoć galerije akustički dobro izolirane od roditeljske spavaće sobe s garderobom i obiteljske kupaonice. Dobro je iskorišten i prostor na galeriji koji se zahvaljujući dodatnom zabatu s visokim prozorima, može koristiti kao Internet ured cijele obitelji ili kao biblioteka. Projekt koji pored svoje energetske bilance oduševljava i velikim brojem malih detalja te sadrži sve preduvjete za udobnu i opuštenu obiteljsku svakodnevnicu.

Stručni časopis HAUSBAU 

   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu