Cvjetne gredice - cvjetni otoci - planiranje

Cvjetni otoci za razliku od gredica dostupni su za pogled sa sviju strana. Ako dobro organizirate sadnju biti će podjednako lijepe iz svakog ugla. Možemo ih organizirati na travnjaku ili na križanju vrtnih stazica. Geometrijski oblik nije strogo određen ali je uvjetovan da se dobro uklopi u ostale elemente vrta. Veličina otoka ne smije dominirati vrtom a nije lijepo vidjeti ni suviše mali otok koji će biti jedva zamjetan.

 
Odabir oblika i položaja gredice
Kakav oblik će imati gredica, ovisi o stilu u kojem je izgrađena vaša kuća.Svaka novo oblikovana površina u vrtu, utjecati će na cjelokupnu usklađenost vrta i kuće. Jednako tako ne smije odudarati od koliša u kojem je zasađen vaš vrt. Nastojte izabrati sadnice koje su karakteristične za vaše podneblje; mediteransku ili kontinatalnu klimu. Sadnice koje traže toplu klimu u hladnijim krajevima tražiti će specijalnu zaštitu tokom zime, što je dobro u naprijed planirati.
Pored toga, odabir biljaka razlikovati će se ako podižete gredicu u gradskom ili ladanjskom vrtu.
 
Oblik i veličina cvjetnog otoka ovisi o raspoloživoj površini. Otok može formirat različitih tlocrtnih oblika. Pravokutni, okrugli, ovalni ili nepravilan.
Ako planirate otok u blizini pločnika poštivati ćete postojeće linije i paralelno sa rubom puteljka ili pločnika paralelno sa  formirati pravokutni oblika gredice.

Rubovi gredice ograđeni rubnim kamenom mogu biti neznatno uzdignuti. Visoke trajnice ili jednoljetnice u sredini otoka, unijeti će dinamiku u izgled vaše gredice. Postepeno od sredine prema rubovima  sadite sve niže trajnice, a uz rub gredice niske jednoljetnice ili puzavice. 
Odabrane vrste biljaka moraju odgovarat i osančunasti gredice.

 

Ukrasne trave na gredicama
Uz sve veći naglasak na prirodni izgled vrta, trave postaju omiljene pri odabiru kompozicije biljaka. Trave birajte sa lukovičastim biljkama i trajnicama koje rano cvatu. U sredinu otoka možete odabrati trave visokog rasta kao što su:
Cortaderia selleoana - Pampas trava - otporna trajna dominantna, zimzelena trava sa tankim listovima i dugim stabljikama sa srebrnim perjanicama.
Naraste od 1,80 -2,40 inek vrste su i niže, a širine 1,5 a neke su i manje
Miscanthus sinesis - kineski šaš - ptporna busenasta, trajna trava. Listovi su kruti koji kasnije dobivaju oblik vodopada. naraste do visine od 1,5 m i širine od- 40- 60cm. Raste na sunčanom predjelu.

 

Planiranje gredice
Pokušajte isplanirati svoju grdicu i svoje zamsli stavite na papir. Kada ucrtate stvarne dimenzije i vidite odnose površina gredica i veličinu vrta, lakše ćete izbjeći moguće grške. Osim toga skicirajte na koji dio grdicie ćete posaditi koju vsrtu biljke, vrijeme cvatnje i uvjeti koji su na toj površini što se tiče sunca i sjena. Zavisno o razmacima sadnje dobiti ćete i potreban broj određenih vrsta.

 
 1 - Miscanthus sinesis - kineski šaš
      trajnica - 1,5m visine - sunčano
 2 - echinacea purpurea - grimizna pupavica     
 3 - crocosmia
 4 - dianthus - trajnica - 15 cm visine- sunčano
 5 - osteospermum - ivančica
 6 - geranium