KATALOG  GALERIJANEKRETNINEMARKETING KONTAKT                                                   

 

 

NASLOVNAPROJEKTIRANJE GRAĐENJE ENERGETIKA-INSTALACIJE UREĐENJE DOMA UREĐENJE OKOLIŠA

cvijece, gredece 


Cvjetne gredice - cvjeće u vašem vrtu

Cvjetne gredice svojom ljepotom boja uljepšati će vaš vrt tokom cijele sezone cvjetanja. Da biste to ostvarili potreban je dobar položaja gredice kao i organizacija i kombinacija prikladnih trajnica i jednoljetnica

Odabir orjentacije gredice

cvijece, gredece 

prilikom odabira gredice u vrtu unaprijed morate znati koju ćete poziciju odabrati  s obzirom osunčanost, polusjenu ili hlad. I visoko drveće vam s obzirom na orjentaciju može utjecati na odabir gredice.
Pored toga sjene u vašem vrtu će se mijenjati izmjenama godišnjih doba.
Svaka biljka traži određene uvjete.
Uspjevati će potpuno dobro ako ćete joj  osigurati povoljne uvjete.

Vrlo je bitno odabrati vrstu biljke prema količini poterebnog svjetla. Kod neprikladnog tla možete donekle  pospješiti kakvoću tla, dodacima. Nedostatak svjetla biljci koja traži puno sunca ne možete ničim nadoknaditi.
Trajnicama odredite fiksno mjesto na gredici s obzirom na potrebnu svjetlost. Promjenom mjesta sadnje, različitih jednoljetnica, svake godine dati ćete, svome vrtu novi izgled.

cvijece, gredece 

Prilikom odabir biljaka prema vremenu cvjetanja uskladite i boje na vašoj gredici. Boje će promijeniti izgled vašeg vrsta i utjecati na raspoloženje dok boravite u vrtu, naročito tokom ljeta. 
Živahnost boja postići ćete odabirom kontrastnih boja kao kombinacija žute i ljubičase ili plave i narančaste. Odabir boja u skladnom tonu, djelovati će vrlo opuštajuće.

Kombinirajte trajnice sa različitim vremenima cvjetanja. Ako sadine jednu vrstu trajnice na velikoj površini, nakon cvjetanja na tom djelu gredice ostati će velik praznina, koju ne možete popubiti do sljedećeg cvjetanja trajnice.
Posadite nekoliko vazdazelenih trajnica, kako vaš vrt nebi zimi izgledao previše otužno.
cvijece, gredece 

Osim kombinacija boja, različite visine biljaka doprinjeti će raznolikosti i razigranosti vaših cvjetnih gredica. Staro pravilo je da uz rub dolazi cvijeće niskog rasta, zatim višeg i u pozadini živica koja cvojim zelenilom ističe kontrast boja gredice. Ne morate poštivati pravilnost, već rasporedite rasporediti naizmjence, grupe biljaka različitih visina ali je dobro da uz rub gredice rasporedite biljke koje duže cvjetaju ili vazda zelene, zimzelen biljke. Lavanda, božikovina na rubu gredice dati će trajan i lijep rub gredice. 

Uz rub gredice ne preporuća se sadnja visokuh sadnica u velikim grupama zbog loše vizure na gredicu a naročito ne trajnica koje traže podupiranje.
Da biste imali pravilnu gustoću cvijeća u punom cvatu na gedici, potrebno je prilikom sadnje poštivati pravilne razmake sadnje.
Biljke koje rastu do visine 80cm i približne iste širine, potrebno je posaditi na 1m2 zemlje 1-3 komada.
Srednje visoke, od 40-80cm, visine i širine, sade se 4-5 kom/m2 
Niske vrste, do 40 cm, visine i širine, sade se 6-8 km/m2
 

Rub cvjetne gredice 

cvijece, gredece 

Rub gredice prema travnjaku, ako ne želite da se cvjetna gredica stopi sa travnjakom, možete gredicu odvojiti i naglasiti ukrasnim kamenjem, malčom ili niskom drvenom ogradom.
Lijepi prirodni rub gredice možete postići sadnjom niske ograde šimšira ( buxus sempervirens ) ili vrkute.

Podneblje u kojem formirate cvjetnu gredicu 

cvijece, gredece 
Ne zanemarite u kojem podneblju raste vaš vrt.
Izbor biljaka je dobro uskladiti sa autohtonim biljkama vašeg kraja. Ako se odlučite za biljke koje pripadaju  drugom podneblju , morati ćete utrošiti mnogo više
njege i zaštite.
Kamenjar će se mnogo lakše postaviti i održavati u primorskom vrtu nego u kontinetalnom djelu.
 

Rasadnici - prodaja trajnica, za vrt i balkon   
Putem dostave možete naručiti sadnice trajnica:kokotić, zvončić, hidrogena, plamenac, ruže ..
   Projektiranje   Građenje    Unutarnje uređenje   Uređnje okoliša   Čišćenje-servisi     

   kontakt@mojanekretnina.eu